In het nieuws‎ > ‎

Apotheker gaat weer faxen (Artikel Spits)

Geplaatst 30 jan. 2012 00:09 door roland ekkelenkamp

Arts moet straks weer faxen

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) is sinds gisteren definitief van de baan. Voor de private versie ervan was te weinig animo bij ziekenhuizen, apothekers en huisartsen. Maar wat we vergeten is dat we nu wel heel ver terug in de tijd moeten: de fax zal het enige alternatief zijn in de zorg.

Dat stelt Roland Ekkelenkamp die als projectleider van het Harderwijks Regionaal Elektronisch Medisch Dossier (HAREM) het allereerste ziekenhuis aansloot op het EPD.

In de tien jaar tijd dat er werd gesteggeld over het EPD zijn de privacy- en beveiligingsvoorwaarden voor informatie-uitwisseling tussen zorgaanbieders erg aangescherpt. Privacybezwaren waren de voornaamste argumenten tegen het elektronisch dossier. Maar omdat alternatieven voor het uitwisselen van bijvoorbeeld medicatiegegevens in de tussentijd technologisch niet zijn aangepast, zoals bij het EPD wel het geval was, voldoen zij niet meer aan die strenge eisen. Doorverwijzingen kunnen nog digitaal gebeuren, maar bijvoorbeeld informatie van de apotheek naar het ziekenhuis zal daardoor per oude, vertrouwde fax moeten worden verstuurd komend jaar, stelt Ekkelenkamp. Digitale alternatieven zijn niet veilig genoeg volgens de nieuwe voorschriften. „Dat zal een tijd zo blijven totdat ziekenhuizen zien dat het niet zo gaat.” De ICT’er vindt het mislukken van het EPD bizar: „We zijn bij wijze van spreken de technologische infrastructuur van een ontwikkelingsland aan het kopiëren.” Ekkelenkamp is bang dat ook een flink aantal regionale voorzieningen zouden kunnen sneuvelen in 2012.

Het EPD verdwijnt volledig nu de stichting Nictiz de stekker eruit heeft getrokken. Toen de politiek het plan afschoot, besloten huisartsen en apothekers het systeem zelf in de lucht te houden. Nictiz zorgde voor het uitwisselen maar kreeg te weinig toezeggingen van enthousiaste huisartsen, apothekers en ziekenhuizen om er mee aan de slag te gaan. De stichting bevestigt dat die het enige systeem heeft dat aan de strenge eisen voldoet voor digitale uitwisseling van gevoelige medische informatie.

Comments